Voorkom huidveroudering door de zon
Jezelf blootstellen aan de zon zorgt voor vroegtijdige huidveroudering. En het is vermindert de kwaliteit van jouw permanente make-up. Met een beetje pech loop je ook nog zonneschade op. In dit blog vertel ik je meer over zonneschade, vroegtijdige huidveroudering en hoe je jezelf kan beschermen.
Voorkom zonneschade
De eerste zonneschade op de huid is verbranding door de zon. Dat zie je al vrij snel gebeuren. Je huid is rood geworden, voelt ellendig en warm. Soms zwelt het en ontstaan blaasjes. Je kan zelfs misselijkheid en hoofdpijn ervaren. Dus, verbranding door de zon zorgt niet alleen voor versnelde huidveroudering, maar kan zeer ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het is duidelijk dat onbeschermd en jezelf vaak blootstellen aan de zon een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering is.
Op de langere termijn, naar mate je ouder wordt, heb je dus ook kans op ontsierende vlekken, wit of juist opeenhoping van pigment, bruin. De zogenoemde ouderdomsvlekjes die ook ontstaan door zonneschade.
Wat kan je doen om zonneschade te voorkomen
Ik heb 2 tips voor je.
Tip 1: ? Smeren, smeren, smeren
Smeren, smeren en smeren! Herhalen, herhalen, herhalen… Uv-straling van de zon versnelt de celdeling in jouw huid waardoor pigment eerder wordt afgebroken. En daardoor vervaagt jouw permanente make-up. Een week bakken aan zee in de zon? Je huid veroudert sneller.
Tip 2: ? Hoed dragen
Ik vind het altijd wel leuk, een hoed. Het is ook nog eens functioneel tegen de zon. Want je loopt meer in de schaduw met je gezicht. Je pakt veel Uv-straling op tijdens een wandeling in de bergen of een dag slenteren door een stad. Een hoed is een perfecte, extra bescherming voor je gezicht. Kies een paar leuke modellen en hou ze bij de hand, zodat je het hoedje niet vergeet. Zo voorkom je teveel blootstellen aan de zon en ook vroegtijdige huidveroudering.
Zon ☀️ en permanente make-up
Heb je permanente make-up, bijvoorbeeld permanente make-up voor je wenkbrauwen? Zorg daar dan extra goed voor:
- Gebruik voor jouw permanente make-up het liefst factor 50 en minimaal factor 30. En smeer regelmatig opnieuw in
- Draag dus een hoed als je in de zon gaat wandelen in de natuur of in de stad
- Ga je regelmatig naar de schoonheidsspecialiste voor een gezichtsbehandeling? Vraag om de behandelde huid (met permanente make-up dus) niet te behandelen
Laat jouw make-up op tijd bijwerken en ontvang €30 korting bij een boeking online.
Lange termijn zonneschade
Blootstellen aan de zon zorgt voor vroegtijdige huidveroudering
Hiervoor beschreef ik de schade door de zon op de huid. De huidveroudering en de effecten op permanente make-up. Dat is op de korte termijn. Maar jezelf blootstellen aan de zon heeft op de lange termijn mogelijk ook dit tot gevolg:
- De huid verliest zijn elasticiteit en wordt dunner. Dat komt door vermindering van collageen. Vanaf je 30e begint deze huidveroudering, dat is normaal. Maar vaak blootstellen onbeschermd aan de zon wordt dit proces versneld
- De huidveroudering veroorzaakt diepere rimpels en je huid wordt doffer en droog
- Door de zonneschade wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen vertraagd en vergroot de kans op schilfers (opeenhoping van dode huidcellen)
Dus, deze huidproblemen zie je direct, het is je gezicht. Wat minder opvalt is dat je risico’s loopt op huidkanker doordat jezelf blootstelt aan de zon en onbeschermd in de zon ligt. En van huidkanker, daar zijn diverse vormen van.
Uv, wat is dat eigenlijk?
Uv-straling is een van de stralingen die de aarde bereikt vanaf de zon. Er is een verschil tussen uv-A en uv-B. De beide stralingen hebben gevolgen voor de huid en huidveroudering. De uv-B-straling verbrand je huid. Het wordt hierdoor rood. De uv-A, die dringt veel dieper in je huid en kan zelfs op DNA-niveau beschadigen.
Wil je meer weten over permanente make-up verzorging en nazorg? Lees dan dit blog.
Voel je je onzeker over vlekjes op je huid en twijfel je? Kijk dan op bijvoorbeeld deze site van het Huidfonds voor meer informatie over hoe je je huid controleert op huidkanker.
Terug naar overzicht