Heb jij permanente make-up en is deze door de jaren heen veranderd van kleur of vorm? Of heb je permanente make-up laten zetten en ben je achteraf helemaal niet tevreden? Is je permanente make-up ‘mislukt’? Dan is het soms beter eerst alle pigmenten te verwijderen.
Zorgvuldig verwijderen van verouderde permanente make-up die een grijze of roze tint heeft, geeft letterlijk ruimte voor de nieuwe permanente make-up.
Na verloop van tijd kunnen pigmenten vervagen of veranderen van kleur. Wat eerst een mooie bruine wenkbrauw was, lijkt opeens grauw, grijzer of zelfs wat gelig of oranje. Hoe kan dat?
Laseren is in sommige gevallen geen goede oplossing. Vooral bij lichte kleuren zoals geel of oranje kan een laser de kleur juist verergeren, denk aan feloranje of mosterdgele vlekken na een laserbehandeling.
Een handmatige verwijdering is dan vaak de enige oplossing. Dit kan met een milde zuur/zout-removal.
Gelukkig is veel van de verkleuringen met de juiste remover veilig te verhelpen. Dit is vaak veiliger dan laseren, vooral bij lichte of ingekapselde pigmenten.
Een veilige behandeling begint met inzicht in pigmenten, chemie en huidreacties. Daarom werk ik met pigmenten die ook kunnen worden verwijderd en worden aangevuld. Ik gebruik de pigmentlijn van Biotek Milano Milan, een neutrale, minerale pigmentlijn uit Italië die binnen 9‑12 maanden vervaagt, zonder nare restkleuren.
Pigmentologie-expert Francesca Frioi, General Manager van Biotek Milano, gaf mij de training en masterclasses over dit onderwerp. Ik ben daarom vakkundig in staat op een verantwoorde manier de verouderde en verkleurde permanente make-up te verwijderen.
Voordat je een afspraak maakt, neem dan altijd eerst contact op voor een intake via whatsapp. Dan kijk ik eerlijk en deskundig met je mee. Stuur direct een foto die is gemaakt bij daglicht (op je gezicht). Dan kan ik vooraf goed beeld krijgen van de huidige permanente make-up.
Stap 1
Allereerst beoordeel ik tijdens een telefonisch consult en een duidelijke foto of verwijderen mogelijk is.
Stap 2
Kom je voor de eerste behandeling, nemen alles nog eens goed door. We testen, indien nodig, of de huid geschikt is voor het verwijderen met laser en / of removal.
Het vooronderzoek bestaat onder andere uit:
Ik verwijder alléén permanente make-up en geen tatoeages. Permanente make-up is oppervlakkiger in de huid aangebracht. Dat is anders dan bij een gewone tatoeage. Ga voor het verwijderen van een tatoeage naar een goedgekeurde, vergunning houdende praktijk die is gespecialiseerd in tatoeages.
Stap 3
De daarop volgende behandelingen (minimaal 3) verwijder ik met grote zorgvuldigheid de oude pigmenten.
Verwijderen wordt gedaan in lagen met voldoende hersteltijd tussen de behandelingen.
Een wat oudere huid of bij zonneschade is nazorg erg belangrijk. Eigenlijk adviseer ik altijd goed te smeren met een hoge factor (SPF minimaal 30), zorgen voor voldoende hydratatie en vooral rust. Dat komt de huid ten goede.
Stap 4
Na herstel ben je klaar voor de nieuw aan te brengen permanente make-up.
De oude pigmenten zijn verwijderd en je kunt kiezen voor een frisse, nieuwe start. Met moderne pigmenten die vervagen zonder blijvende schade.
Elke huid is anders. Soms zit er meerdere lagen pigment in de huid en dan is de huid behoorlijk gevuld. Dan zeg ik “dat het potje vol is”. De huid is het potje, gevuld met pigmenten. In dat geval kan ik eventueel de technieken, vloeistof en laseren, combineren door:
Mijn aanpak is altijd: eerst intake en duidelijk beeld van de permanente make-up, dan testen, daarna pas behandelen. Alleen met de juiste techniek, juiste timing én hersteltijd kun je veilig verwijderen zonder de huidstructuur aan te tasten.
Ik werk altijd met een behandelplan op maat. Dat begint bij een goede intake, duidelijke uitleg, testbehandeling als het nodig is, en een eerlijk advies. En vooral: ik gebruik alleen pigmenten waarvan ik zeker weet dat ik ze er later ook weer uit kan halen. Want jouw huid verdient het.
Deze vloeistof speciaal voor het verwijderen van permanente make-up bestaat uit onder andere melkzuur, glycolzuur en zout. Dat noem je een correctievloeistof ofwel removal.
Voordeel van handmatige verwijderen van PMU
Deze methode geeft vaak een schoon en mooi eindresultaat, vooral wanneer er sprake is van meerdere pigmentlagen die in verloop van jaren zijn gezet.
De YAG-laser is geschikt voor:
Stuur een foto via [Whatsapp] en ik beoordeel wat er mogelijk is
Laseren is als modder verwijderen. Modder op de vloer, nat maken, dan lost het zand op. Modder laten indrogen en je trapt erop, dan wordt de vlek een groot aantal kleine deeltjes. Zo werkt de laser ook. De permanente make-up wordt opgesplitst in kleine stukje die het lichaam kan opruimen.
Het aantal behandelingen om permanente make-up te verwijderen hangt af van:
Vaak verwijder ik restjes oude pigmenten om de nieuwe permanente make-up veilig en zorgvuldig aan te brengen. Kijk voor meer informatie op de pagina Permanente make-up verwijderen of lees het blog eens over grijze wenkbrauwen.
Nee, alleen het principe is hetzelfde. De diepte van aanbrengen van pigmenten in de huid is anders. Bij de behandelingen tatoeages en permanente make-up, wordt met een naald een bepaald kleurpigment in de huid aangebracht. Met tatoeage werk je dieper in de huidlaag, dichtbij het bindweefsel. Dit heeft consequenties voor het uiteindelijke kleurresultaat. In het gezicht, en zeker rondom het oog, is de huid heel erg dun en is dus zorgvuldigheid noodzakelijk.
Permanente make-up plaats je in de lederhuid. Verder zijn de gebruikte apparatuur, de samenstelling van de pigmenten en de applicatietechnieken verschillend. Bekijk het filmpje dat ik maakte over het verschil tussen permanente make-up en een gewone tatoeage.
Nee, permanente make-up is niet gevaarlijk. Er is altijd, zoals altijd bij behandelingen, een kleine kans op bijwerkingen of complicaties. Ik leg je alles uit tijdens een gratis telefonisch consult. Mijn praktijk en materialen die ik gebruik voldoen aan de eisen die worden gesteld door de overheid. Ik heb een vergunning van de GGD. Bekijk hier de registratie bij de GGD