Een borstreconstructie is een ingrijpende gebeurtenis. Nadat u alle operaties achter de rug hebt, komt er nog een belangrijke behandeling: de tepel- en tepelhoftatoeage.

De tepel- en tepelhoftatoeage zijn een soort kers op de taart. U hebt dan alle behandelingen achter de rug. De ervaring leert dat de cliënten het gevoel hebben dat ze weer verder kunnen. Eigenlijk is het wel een feestelijk moment als het zover is. En dat is precies wat wij willen!

Het is ons doel om een zo realistisch mogelijke tepel na te bootsen. Daarom maken wij tepeltatoeages met een 3D-effect. Deze (vrijwel) pijnloze dermopigmentatie-techniek heet aerola micropigmentatie, oftewel een tepeltatoeage. Dankzij de verfijnde technieken en de juiste pigmentatievloeistof is het resultaat mooi en natuurlijk ogend.

Voor wie?
 • Na een borstreconstructie, na bijvoorbeeld borstkanker: de tepel en tepelhof worden opnieuwgecreëerd. Met een uiterst realistisch resultaat.
 • Na een borstverkleining: vaak is rondom de tepelhof een (wit) litteken zichtbaar, evenals de lijn naar de onderkant van de borst. Of een deel van de tepelhof heeft zijn kleur verloren.
 • Te lichte of te kleine tepelhoven: in dat geval kan de kleur worden bijgewerkt tot de gewenste kleur en grootte.
 • Ook als u geen tepelreconstructie hebt ondergaan, komt u in aanmerking voor pigmentatie. De 3D technieken zijn al zo ver gevorderd dat wij ook zonder tepelreconstructie de illusie kunnen wekken dat er een tepel aanwezig is.
Voorwaarden voor pigmentatie:
 • Er moet minstens 6 weken worden gewacht na de laatste operatie (tepelreconstructie).
 • Er is toestemming nodig van de chirurg of arts.
 • Uw fysieke en mentale conditie moet in orde zijn.
 • U bent er zelf klaar voor. Dit is belangrijk, want met de pigmentatie sluit u een hoofdstuk af in uw leven. Niet dat u deze periode vergeet, maar u moet alle gebeurtenissen wel een plekje geven in uw leven.
Het verloop van de procedure:

Allereerst voeren wij een uitgebreid gesprek met u. Daarmee proberen we inzicht te krijgen in uw persoonlijke profiel en in uw medische status. Dit is uitsluitend om de pigmentatie goed in kaart te brengen. Want de vorm en kleur van de tepel- en tepelhofreconstructie bepalen uiteindelijk het eindresultaat.

Vervolgens zijn er minimaal twee pigmentatiebehandelingen nodig.

De 1e behandeling:

Eerst maken we aan de hand van metingen een potloodtekening op de huid van de tepel en de tepelhof. Indien nodig wordt er een kalmerende crème aangebracht op het desbetreffende gebied.

Hierna starten we met de pigmentatie, waarbij met een ultra fijn naaldje heel nauwkeurig meerdere kleuren pigment in de juiste huidlaag injecteert.

Door middel van kleurschakeringen en meerdere kleurpigmenten creëren wij tepels die zeer natuurgetrouw zijn. Denk aan de donkergekleurde kliertjes die zichtbaarder worden als de tepel of borst wordt geprikkeld of als er koude wordt waargenomen.

De pigmentatie zelf is (vrijwel) pijnloos, omdat er meestal geen gevoel in de borst is. Het enige wat wordt waargenomen, is het getril van de apparatuur.

Na de pigmentatie wordt er een verzachtende en herstellende crème aangebracht.

U krijgt instructies hoe u de tatoeage thuis moet verzorgen en u krijgt hiervoor crème mee.

U kunt, indien u wilt, meteen weer aan het werk.

Er wordt een nieuwe afspraak voor de 2e behandeling gemaakt. Hier zit minimaal 4 weken tussen. Alle wondjes moeten goed zijn genezen.

Na de pigmentatie:
 • Het pigment is aanvankelijk feller en donkerder dan de kleur die overblijft na de genezingsperiode.
 • Sommige kleuren worden tot 45% lichter. Schrik dus niet als u voor de eerste keer naar uw tatoeage kijkt. Bovendien geven de korstjes een optisch donkerder beeld.
 • De gepigmenteerde zone moet gedurende 7 dagen droog blijven. Dus geen zwembad, sauna of douche.
 • Niet de velletjes eraf trekken. Deze moeten vanzelf loslaten. Dit is belangrijk voor een optimaal kleurresultaat.
De 2e behandeling/retouche:

Deze 2e behandeling is nodig om de vorm en de kleur te kunnen corrigeren.

In geval van een borstreconstructie, werken we met een tepeltatoeage vaak op huid
die afkomstig is van een ander deel van het lichaam en of op littekenweefsel. Hierdoor kan het pigment anders worden opgenomen of zelfs worden afgestoten. Daarom is deze 2e behandeling nodig.

Aanbevelingen

Voor medische pigmentatie worden wij aanbevolen door diverse dermatologen alsook plastische chirurgen van de ziekenhuizen Klina Brasschaat en Cosmipolis te Brugge. Om ons volledig overzicht van samenwerkingen te bekijken klikt u hier.
samenwerkingen