Wat heeft dat met permanente make-up te maken, vrouw en gezondheid?
Veel vrouwen die in de praktijk komen voor het tatoeëren van wenkbrauwen, zijn vaan in de overgang. Misschien was jij laatst bij mij in de praktijk en heb ik je gewezen op dit informatief blog over vrouw en gezondheid. Het blog vertaalt wat ik vaak aan vrouwen vertel tijdens een behandeling. Het lijkt een mini workshop. Doe er je voordeel aan. Want een vrouw in de overgang kan zoveel klachten krijgen, dat kun je zien in het plaatje verderop.
In mijn praktijk ontmoet ik dagelijks vrouwen die midden in of rond de menopauze zitten. Vrouwen die zoeken naar antwoorden, herkenning en praktische tips. Daarom deel ik boekentips, podcasts en geef ik nieuwe inzichten over de overgang.
Mijn praktijk bestaat, omdat er nog steeds niet goed voor vrouwen wordt gezorgd. Omdat wij vrouwen lang niet altijd weten waar we op moeten letten.
Maar eigenlijk begint het bij jezelf, je moet tijd investeren om kennis te vergaren om de overgang goed door te komen, op tijd aan de bel te kunnen trekken en dat je weet waar je het over hebt. En dan gaat het niet alleen over opvliegers, het gaat ook over andere fysieke en mentale klachten. En natuurlijk, want daarom kom je bij mij, voor die wenkbrauwen die korter worden.
We zien wel dat de bewustwording onder de 30ers en 40ers groeit, zij weten meer over de overgang, ze nemen hun gezondheid serieus en vragen zich af: Hoe blijf ik vitaal?
Zie me eens jong zijn, aan het begin van Permanent Mooi, samen met mijn zus als proefkonijn
Heel veel. Hormonale veranderingen raken je uiterlijk en hoe je je voelt. Ik herken het. Toen ik rond de 35 was en startte met mijn opleidingen in permanente make-up, had ik eczeem en droeg zelfs een haarstukje – stress. Dat lees je in Over Mij en mijn interview in NRC.
Ik leerde dat mijn huid en psyche onlosmakelijk verbonden zijn en dat hormonen daarin een sleutelrol spelen. Tijdens de overgang verandert de huid en haargroei en dat heeft invloed op hoe je je voelt. Kortere wenkbrauwen geven je een andere uitstraling dan je zou willen. Dat is een reden waarom vrouwen bij Permanent Mooi komen.
Ik zag tijdens een voorstelling van Kerkhof en Kerkhof, boeiend en leuk, een afbeelding van een controlepaneel: één knop voor mannen 😉, tientallen knoppen voor vrouwen. Elk knopje staat voor een systeem in ons lichaam dat in balans moet blijven. Maar wat als dat systeem hapert? Als de hormoonhuishouding verandert? Dan vraagt dat om bewuste aandacht en zorg.
Bekijk deze geweldig leuke illustratie en zie welke en hoeveel processen er verstoord kunnen raken in jouw lichaam door de overgang en de menopauze. Het is gemaakt door illustrator Claudie van Cleen
En zo zit het. Het gaat niet alleen om de opvliegers of nachtelijk zweten, het draait oom veel meer dan dat. Door jezelf in te lezen, te verrijken met kennis, weet je ook dat er veel mogelijk is om soepel door de overgang te gaan.
Bron: Illustrator Claudie de Cleen (https://www.claudiedecleen.com/)
Tijd om jezelf te informeren over de fase die onvermijdelijk komt of waar je middenin zit.
Te belangrijk om niet te beluisteren – jij als vrouw mag je meer inlezen en luisteren over jouw lijf
Op woensdag 18 oktober een paar jaar geleden op wereld Menopauzedag, startte de podcastserie ‘We zijn toch niet gek?’ van Suzanne Rethans in samenwerking met het H3-netwerk en Saar Magazine. Over overgangsklachten die niet herkend worden, misdiagnoses en het redmiddel: hormoonsuppletie.
Uit onderzoek van het H3-netwerk blijkt dat er een verband is tussen stemmingsstoornissen, hormonen en de kans op hart- en vaatziekten en dementie. De komende 5 weken praat journalist Suzanne Rethans met ervaringsdeskundigen én psychiater Sandra Kooij, gynaecoloog Dorenda van Dijken en cardioloog Janneke Wittekoek van het H3-netwerk over wat je moet weten en wat je kunt doen. Hun onderzoek legt bloot wat er onder invloed van hormonen in het brein gebeurt na je 35ste en is daarom interessant voor álle vrouwen. Want je bent er liever op tijd bij. Zeker als de oplossing zo voor de hand ligt.
Deze podcast is voor alle vrouwen vanaf 40 om te snappen wat er allemaal nog meer aan vast hangt.