Oogklachten tijdens de overgang en permanente make-up
In de overgang, tijdens de menopauze, gebeurt er nogal wat in je lijf. Inmiddels weten veel vrouwen dat je te maken krijgt met hormoonveranderingen, de afname van de hormonen oestrogeen en progesteron is wel bekend. Maar wist je dat die hormonale schommeling invloed kan hebben op de ogen, je slijmvliezen? En wist je dat droge ogen ook tijdens de overgang kunnen toenemen? Droge ogen en oogklachten zoals blefaritis, ofwel Meibomitis, talgklierontsteking komen vaak voor tijdens de overgang. Wat is het, wat kun je zelf doen en is permanente make-up geschikt voor jou als je vaker last hebt van oogklachten tijdens de overgang. Lees je mee? Dan weet je weer iets meer over overgangsklachten en wat de overgang betekent voor jouw lichaam.
Tranenfilm
De tranenfilm, die normaal gesproken het oogoppervlak beschermt en hydrateert, kan dunner worden tijdens de overgang, waardoor het oog gevoeliger wordt voor irritatie en infecties. Dit verklaart waarom veel vrouwen tijdens de overgang droge te maken krijgen met infecties, ontstekingen en droge ogen. De veranderde hormoonspiegel zorgt voor een verandering in traanvocht en dat brengt risico’s met zich mee waaronder blefaritis.
Aantal symptomen van de overgang op een rijtje
De hormonale veranderingen tijdens de menopauze ofwel de overgang hebben veel ‘bijwerkingen’. Ze noemen het vaak symptomen van de overgang waaraan je kan afleiden dat de overgang wel eens zou kunnen zijn gestart:
- opvliegers, het opeens heel warm krijgen en zweten
- nachtzweten
- hoofdpijn en duizeligheid
- gewichtstoename
- je vagina wordt langzamer vochtig als je zin hebt in seks
- bloedarmoede
- angst- en onrustgevoelens
- depressie
- stress
- boosheid
- moe zijn of juist slaapproblemen ervaren
- concentratieproblemen
- hartkloppingen
- urineverlies
En droge ogen is dus een van de veel gehoorde klachten. Je kan dan een branderig gevoel, jeuk, roodheid, en bijvoorbeeld een gevoel van zand in de ogen ervaren. Dit komt doordat de verminderde oestrogeen de meibomklieren, die verantwoordelijk zijn voor de productie van een belangrijk deel van de tranenfilm, minder goed laten werken. Deze klieren kunnen verstoppen, wat leidt tot een aandoening die bekend staat als meibomklierdysfunctie. Dit kan de symptomen van droge ogen verergeren.
Blefaritis, Meibomitis en menopauze
Nu je weet dat die kliertjes Meibom heten, snap je ook waarom blefaritis ook wel Meibomitis wordt genoemd. Het is een chronische ooglidontsteking en komt vaker voor bij vrouwen in de overgang. Dit kan door de hormonale veranderingen ontstaan. Blefaritis kan leiden tot symptomen zoals gezwollen oogleden, korstjes op de wimpers, en rode, geïrriteerde ogen. Een slechte ooglidhygiëne kan deze symptomen verergeren. Het is belangrijk om de oogleden regelmatig te reinigen om bacteriën en overtollige olie te verwijderen die ontstekingen kunnen veroorzaken. Daar is veel over te vinden op internet, maar raadpleeg altijd een arts als je het niet vertrouwd.
Permanente make-up en oogproblemen
Voor vrouwen die last hebben van oogklachten zoals droge ogen of blefaritis, kan permanente make-up (PMU) voor wenkbrauwen hoeft geen probleem te zijn. Ook kan een permanente eyeliner een uitkomst zijn, omdat jezelf niet meer dagelijks hoeft op te maken, dat maakt een risico op allergische reactie kleiner. Maar, het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Permanente make-up kan de symptomen van droge ogen verergeren, vooral als het niet correct wordt aangebracht. Sommige vrouwen ervaren meer irritatie en oogproblemen na het aanbrengen van PMU, vooral als ze al gevoelig zijn voor oogklachten. Heb je blefaritis, dan is het raadzaam om vooraf een oogarts te raadplegen voordat je een permanente eyeliner laat zetten.
Persoonlijk advies of test jezelf
Veel vrouwen in mijn praktijk zitten in de overgang. Vaak storen ze zich aan de zichtbaar dunner en kortere wenkbrauwen. Kom je bij mij in de praktijk dan ben ik alert op je gezondheid. Heb je nu oogklachten zoals droge ogen of twijfel je of permanente make-up iets voor jou is? Doe dan de test ‘Ben ik geschikt voor permanente make-up?’.
Wil je direct persoonlijk advies? Ook dat kan, maak hiervoor online een afspraak voor een gratis telefonisch consult.
Gratis beeldbelconsult – videobellen
De behandelingen die ik aanbied zijn persoonlijk en op maat gemaakt. Daarom is het goed om vooraf even te bellen, liefst een beeldbelconsult. Je kunt dit gratis consult online inplannen. Geen vraag is te gek, ik luister en probeer je op weg te helpen, ook vragen zoals Mag permanente make-up nat worden. Veel vind je trouwens ook bij veelgestelde vragen.
Heb je droge ogen en wil je direct weten of PMU geschikt voor je is?
Op de site van oogartsen.nl vind je een uitleg over blefaritis.
Terug naar overzicht