Zoals je misschien weet, ben ik al jaren fan van Alma Boerland, ik noem haar dé littekenqueen van Nederland. Voor mij is zij mijn go-to expert als het gaat om littekencamouflage. Onlangs volgde ik haar online SCAR-klas: een intensieve, maar ontzettend waardevolle training van ongeveer zes uur, verdeeld in tien modules en diverse praktijkcases. Een opleiding littekens camouflage met permanente make-up geeft weer eens mee hoe belangrijk het kan zijn om de littekens te camoufleren.
Het lijkt soms overbodige luxe (leer er maar mee leven), maar voor velen zit er een verhaal achter het litteken. Soms een trauma dat kan worden verlicht door het minder zichtbaar te maken.
Deze online opleiding gaf me verdieping en verbreding op het gebied van littekens camouflage met permanente make-up. Dat heet in vaktermen dermatografie ofwel medische tatoeage. Ik neem je mee in een aantal nieuwe inzichten die ik meeneem naar mijn praktijk.
Als je snapt hoe een wond geneest, weet je ook wanneer en hoe een litteken ontstaat – en vooral: hoe je het weer kunt verbeteren.
Lang niet alle littekens zijn geschikt voor camouflage met permanente make-up – medische tatoeage. Dat lees je bij het inkleuren van littekens.
Een belangrijk onderwerp was ook de verschillende littekens die er zijn.
We werkten met de droge naaldtechniek, waarmee je het litteken als het ware een tweede kans geeft om mooier te genezen. In een latere fase kan pigment ingezet worden. De keuze van naalden is cruciaal, net als het inzetten van lichaamseigen bloedserum – dat zit bomvol groeifactoren en kan het herstel enorm versnellen.
Littekens zijn vaak méér dan huid alleen – ze dragen een verhaal van pijn, schaamte, én kracht.
Een behandeling draait dan ook niet alleen om het uiterlijk, maar ook om het zelfbeeld. Soms is het doel simpelweg dat iemand komende zomer weer durft te lopen met korte mouwen. En dát is alles waard.