De noodzaak van tepelhoftatoeages na borstreconstructie
Een pleidooi voor verandering vergoedbaarheid borstreconstructie en medische tatoeage
In dit blog sta ik stil bij een diepgeworteld probleem in de zorg voor vrouwen die een borstreconstructie na borstkanker ondergaan. Jaarlijks krijgen zo’n 17.000 vrouwen de diagnose borstkanker, waarvan ongeveer 6.000 vrouwen een borstreconstructie ondergaan, maar slechts een klein percentage ontvangt de benodigde medische tatoeage, de tepeltatoeage. Dit blog begint in de wereld van permanente make-up en medische tatoeage, waar ik als expert dagelijks geconfronteerd word met het leed dat dit tekort aan zorg veroorzaakt. Het nieuws wat mij laatst trof over Reconstructie na kanker standaard vergoed, behalve bij borstkanker raakte mij. Ook het blog op de website Internationale Vrouwendag over ‘Macht van de zorgverzekeraar’ gaat over het probleem waar vrouwen tegenaan lopen, een afgekeurde borstreconstructie. Het is tijd voor actie. Lees je mee?
De pijn van ontbrekende tepel
Bij een borstreconstructie wordt niet altijd evenveel aandacht besteed aan het afronden van het proces van de borstreconstructie met een tepelhoftatoeage. Landelijk gezien krijgt slechts 25% van de vrouwen een borstreconstructie in hun zorgtraject aangeboden. Daar zou een tepeltatoeage standaard bij moeten horen. Dat is niet het geval. Die tepel weer terug brengen met permanente kleur, gebeurt nog minder vaak dan die 25% die wel een borstreconstructie ondergaan. In het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (AVL) ligt dit percentage op 77%. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het specialistische ziekenhuis Alexander Monro, daar is het percentage ook hoger.
Waarom 77% de tepeltatoeage mis loopt
Volgens het AVL is dit verschil ontstaan door de manier waarop aan deze vrouwen de zorg wordt uitgelegd. Maar wat gebeurt er met de vrouwen die deze zorg niet krijgen? De gevolgen van een borstamputatie zijn schrijnend, en dat is iets wat ik maar al te goed zie in mijn praktijk Permanent Mooi Den Bosch. Ik zorg voor de ‘kers op de taart‘ bij vrouwen die bekend zijn met deze oplossing. Ik teken de ontbrekende tepel terug met specialistische permanente make-up.
De vergeten tepeltatoeage
Een tepeltatoeage is vaak een vergeten onderdeel van de ziekenhuiszorg voor vrouwen met een borstreconstructie. De statistieken over hoe vaak deze tatoeages worden uitgevoerd, worden niet eens bijgehouden. Het vak medisch tatoeëren heeft geen DBC-code of andere code waardoor het in aanmerking komt voor een vergoeding. Het ziekenhuis gaat er vaak vanuit dat plastisch chirurgen of ander personeel deze taak op zich nemen. En dat vormt de kern van het probleem.
Het zoekplaatje voor patiënten
Het trieste gevolg is dat patiënten, de man of vrouw die net borstkanker achter de rug heeft vaak aan hun lot worden overgelaten om zelf een oplossing te vinden. Zoek je in Google naar medische tatoeage, tepelhoftatoeage of inkleuren littekens? Uiteraard vind je een aantal mogelijkheden van medische tatoeëerders. Alleen kunnen zij niet factureren met een DBC code. Deze DBC’s staan voor alle mogelijke diagnosen, behandelingen en de kosten daarvan. Zorgverleners registreren de diagnose, behandeling en kosten in een zogenaamde Diagnose Behandel Combinatie (DBC).
Dus de gevonden medische tatoeëerders kunnen wel de tepelhoftatoeage zetten, maar die wordt niet vergoed. Er is geen DBC code, omdat verzekeraars veronderstellen dat deze zorg wordt uitgevoerd in het ziekenhuis. Niet dus… zo blijkt.
Dit geeft heel veel stress bij patiënten, wat het herstel niet ten goed komt. De stress zit niet alleen bij de patiënt, ook in de uitvoering als bij vergoedingen van verzekeraars.
Mijn pleidooi, meer inclusieve en begripvolle zorg
Vrouwen moeten strijden om iets wat als een vanzelfsprekend onderdeel van hun zorg zou moeten zijn. En dan doel ik op, zoals ik eerder schreef: ‘kers op de taart’. Juist na een langdurig proces van ziek zijn, borstkanker hebben en herstellen, met tot slot de borstreconstructie. Hoewel verzekeraars psychische zorg vergoeden voor het verlies van een borst, wordt de tepeltatoeage op dat moment gezien als cosmetisch en niet meer noodzakelijk.
Mijn voorstel is om verzekeraars te verplichten om ziekenhuizen te laten kiezen voor een borstreconstructie MET een tepeltatoeage. Het zou niet meer optioneel mogen zijn, maar een verplicht onderdeel van de zorg.
Verplichting voor ziekenhuizen
Die verplichting voor ziekenhuizen zou ook moeten worden ondersteund door een aantal andere zaken zoals:
- een registratie van het aantal tepeltatoeages
- een erkende opleiding voor medische tatoeëerders
- en betrokkenheid vanuit de kunst en cosmetische beroepen
Mijn voorstel zoals zou een belangrijke stap zijn naar een meer inclusieve en begripvolle zorg voor vrouwen die borstkanker hebben overwonnen. Het nieuwsbericht van de NOS over vergoeding borstreconstructie heeft stof doen opwaaien bij de zorgverleners en verzekeraars. Het is een voordeel dat dit nieuws is verspreid, want het gesprek ik op gang gekomen.
Het is de hoogste tijd om ons in te zetten voor een verandering. Wij moeten ervoor zorgen dat elke vrouw (en man) die borstkanker overwint, de volledige zorg krijgt die hij of zij verdient. Dat betekent een borstreconstructie en zeker ook de medische tatoeage ofwel de tepelhoftatoeage. Dat is allerlaatste stap in het helingsproces en het herstel van hun zelfvertrouwen, ‘de kers op de taart, .
Wil jij meer weten, discussiëren of wil jij graag meer informatie over een tepeltatoeage?
PS. Heb je bij mij een tepeltatoeage laten zetten? Dan is bijwerken levenslang gratis. Je leest het in het blog ‘Tepeltatoeages na borstkanker en borstreconstructie is empowerment‘ waarom ik dat doe.
Terug naar overzicht