Internationale vrouwendag

Internationale vrouwendag – strijdlust

8 maart 2022

Een dag als deze is nog steeds nodig: Internationale vrouwendag! Deze staat in het teken van strijdbaarheid met focus op emancipatie en vrouwenrecht.

Mijn moeder wil mij op weg helpen en behoeden van misstappen die zij maakte. Ze is inmiddels 80 jaar, en drukt me op het hart: “Hou je kop boven water en regel je zaken goed.”

Mijn moeder

Als oudste dochter uit een gezin van 9 wilde ze studeren, maar dat mocht en kon niet. Zij was hét meisje voor het huishouden. Haar moeder, mijn oma, deed hetzelfde nadat haar moeder in het kraambed overleed. Zij hadden geen keus, zo ging dat vroeger. Deze vrouwen hadden de pech dat hun moeders gewoonweg niet beschikbaar waren.

Het leven van vrouwen werd bepaald

Vrouwen van toen waren volgzaam, gehoorzaam en hadden meestal weinig keus. De jongste zus van mijn moeder mocht wel studeren. Waarschijnlijk door nieuwe inzichten van mijn oma? En mijn moeder, die werd uiteindelijk huisvrouw en boerin.

“Studeren is belangrijk. Als je niet studeert word je net als ik huisvrouw en daar heb je je hele leven last van.” Deze woorden herhaalde ze vaak en natuurlijk zag ze graag dat ik trouwde met een boerenzoon, dát is niet gebeurd ?

Waar mijn vader zich vooral druk maakte over de opvolging van zijn boerenbedrijf, hield mijn moeder vol dat ook meisjes moeten zorgen voor eigen geluk en ontwikkeling.

Mijn story, een genogram

Nog niet zolang geleden heb ik samen met een vriendin van de roeivereniging een genogram ingevuld. Dit nieuwe product is zorgvuldig gemaakt door coach en vriendin Annelies Meijers van AM Kwadraat. Je verzamelt relevante informatie over je familie en plaatst die in context om nieuwe inzicht te krijgen. Dus ik gooide mezelf in het diepe en liet me onderdompelen in het systemisch werk. Hoe werkte dat voor mij? Welk effect heeft mijn familiegeschiedenis op mijn eigen ontwikkeling?
‘Waar ik vandaan kom’ werd snel duidelijk, allemaal ondernemers in mijn familielijn. Het creatieve heb ik van mijn vader en zijn oma.

Zij zag dat afhankelijk zijn van de ander kwetsbaar maakt en beperkt in je eigen ontwikkeling. Zij wilde dat haar kinderen de zaken op orde zouden hebben en zelf aan het roer van eigen geluk zouden staan. Wij mochten wel studeren. Zij was en is er voor mij.

Maar toen was anders, toen was overleven in een arme, moeizame tijd hoogste prioriteit. Sterk zijn, doorgaan, zonder de directe beschikbaarheid van een moeder.

Janny Hanegraaf moeder

Strijdbaarheid op internationale vrouwendag

De tijden zijn veranderd. Wij vrouwen worden veel ouder, werken langer door en staan voor andere dilemma’s dan mijn voorouders.
Mijn moeder is trots op alles wat wij bereiken, hoe zowel dochter als kleindochter de eigen boontjes doppen, keuzes maken omdat ze er zelf voor 100% achter staan.

Kijkend naar mijn eigen vak, draag ik bij aan de strijdbaarheid van vrouwen. Vrouwen zien er vitaler uit na een behandeling van bijvoorbeeld de wenkbrauwen, eyeliner of meer kleur in de lippen. Dat doet iets met je eigenwaarde en zelfverzekerdheid. Vrouwen voelen zich weer vrouw door een tepeltatoeage na borstkanker en leven strijdbaar door. Misschien denk dat dit ver gezocht is, maar kijk maar eens wat permanente make-up kan betekenen voor vrouwen (en mannen).

Je telt mee, behoudt je senioriteit en voelt je gezond en mooi oud. En dat geven we ook door aan onze dochters, wat zij van ons zien, maakt hen weerbaar om het nog beter te doen.

Vrouwen van nu gooien het oude systeem om. Wat doe jij om het roer om te gooien?
Janny Hanegraaf

Natuurlijk, mijn schoorsteen moet ook roken, daarom link ik in mijn verhaal, naar mijn werk en praktijk. Het werk dat ik met passie doe, al ruim 16 jaar, waar ik geen moment spijt van heb gehad. Waar ik goed voor mijn eigen zaken zorg met mijn kop boven het water! Want ik tel mee.

En jij ook!

Internationale vrouwendag

Ik wens je een schitterende vrouwendag toe, straal en voel je goed!

Op deze site vind je meer over internationale vrouwendag.

Maak het onzichtbare zichtbaar met coach Annelies Meijers.

Terug naar overzicht

Hé, dankjewel voor je bezoek, maar voordat je vertrekt nog even dit

Je mag mij bellen via 06 1322 3131 of een GRATIS telefonisch consult boeken. Dan kijken we samen naar jouw persoonlijke wensen. Wil je weten of je geschikt bent permanente make-up of medische tatoeage? Doe dan de GRATIS test.