dit is een screenshot van Janny en Ingrid in gesprek met elkaar over haar op het hoofd of gezichtsbeharing

Wat is belangrijker haar op het hoofd of gezichtsbeharing

18 januari 2024

Ingrid heeft alopecia en Janny heeft trichotillomanie. Beiden hebben iets met HAAR. Ingrid creëert haar op het hoofd en Janny in het gezicht.

Ik ben Lenie van der Zande, communicatiespecialist en Virtueel Assistent (VA) voor Janny / Permanent Mooi. Met plezier heb ik een interview afgenomen waarbij deze haarspecialist en de permanente make-up artist in gesprek gingen over het hebben van haar. Haar op het hoofd of gezichtsbeharing zoals wenkbrauwen. Zowel Ingrid als Janny weten hoe het is om geen haar te hebben.

En als je dan ziek bent en kaal wordt door alopecia of door de alles verwoestende, maar oh zo belangrijke chemokuren, wat is dan het belangrijkst? Haar op je hoofd met een haarwerk of haar in je gezicht met permanente make-up? Je leest in dit blog een goed gesprek tussen Ingrid Adriaensen en Janny Hanegraaf over HAAR.

Ervaringsdeskundig als het gaat om verlies van haar op het hoofd of gezichtsbeharing

Ingrid draagt een haarwerk of haarstuk. Noem het zeker geen pruik, want, zo zegt Ingrid: “Een pruik draag je als je even kerstman wil zijn of met carnaval. Een haarwerk draag je om jezelf te zijn.”

Ingrid heeft alopecia, al ruim 20 jaar heeft ze last van haaruitval. Daarom draagt ze een haarwerk. Janny heeft altijd een sterke behoefte haar uit te trekken. Ze plukt en trekt aan de haren op haar hoofd en zelfs aan de kleinste haartjes van haar wenkbrauwen.

Bij beiden begon het gedoe rond een periode van hormonale verandering. “Ik was puber toen het begon,” vertelt Janny, “ik was onzeker, had last van eczeem en altijd jeuk. De een bijt nagels, ik trok aan mijn haar.” Ingrid weet dat bij haar alopecia openbaarde tijdens de zwangerschap, “Wanneer je te maken krijgt met lichamelijke veranderingen, kan dat effect hebben op je hormoonhuishouding, zoals de puberteit, zwangerschap en de overgang.”

“En,” zegt Janny, “door die die hormoonwisselingen ben je gewoon veel gevoeliger. Ook mannen.

Zonder haar, zonder wenkbrauwen voel je je meteen zieker

Dat klopt helemaal aldus Ingrid: “Vaak wordt gedacht dat mannen het normaal vinden kaal te worden, het tegendeel is het geval. Het wordt maatschappelijk meer geaccepteerd, kalende mannen en dus voel je minder ongemak als man. Bij vrouwen ligt dat wel anders,” Janny: “Ik droeg zelf ook op jonge leeftijd een haarstukje om de kale plekken te maskeren. Dat was geen pretje, maar kalend over straat, dat kon in mijn ogen echt niet als vrouwzijnde.”

Een goed haarwerk helpt vrouwen én mannen door de chemokuren heen

Ingrid ziet in haar praktijk veel vrouwen: “Vaak zegt de klant ‘het komt wel weer goed hoor, ik word wel weer beter’. Maar je haar verliezen maakt je zichtbaar ziek. De meeste vrouwen willen toch weer haar op het hoofd. Je voelt je dan gewoon veel beter.” “Zonder haar voel je je meteen zieker als je jezelf in de spiegel ziet.” vult Janny aan. “En wanneer je wenkbrauwen dan ook verdwijnen, spreekt je gezicht niet. Je non-verbale communicatie is zo belangrijk. Geen wenkbrauwen, dan is je verhaal minder krachtig en word je soms niet serieus genomen. De aandacht en de ogen van de luisteraar gaan naar het ontbreken van wenkbrauwen. Niet naar wat je vertelt. Ik vind het heel belangrijk om wenkbrauwen én wimpers te hebben. Ik zeg altijd ‘als het kan, zo lang mogelijk zelf bijwerken die wenkbrauwen. En dat zeg ik ook tegen de mannen.”

Wat komt eerst, een haarwerk of gezichtsbeharing, bijvoorbeeld de wenkbrauwen?

“Het hele plaatje moet kloppen,” vindt Ingrid. “Het lichaam moet in balans zijn, want een volle bos haar en een gezicht zonder wenkbrauwen, is uit balans. Het is lastig te beoordelen, het gaat er vooral om hoe de persoon in kwestie zich voelt.”

Janny: “Het is verdrietig wanneer je je haar verliest door ziekte of chemokuren. In een restaurant zit je het liefst tegen de muur, je laat iemand bij trap lopen voor gaan, je doet alles om niet op te vallen en je kaalheid te verbergen. De hele dag ben je ermee bezig. Je uitstraling is uit balans, je voelt je onzeker. Je raakt je mimiek kwijt, wordt niet serieus genomen. Met wenkbrauwen en wimpers is je uitstraling en uitdrukking compleet.”

Komen we tot een antwoord op de vraag: Wat is het belangrijkst, haar op het hoofd of gezichtsbeharing?

Ik kijk naar twee overtuigde dames. Eensgezind schudden ze nee. Janny: “Wel een haarwerk zonder gezichtsbeharing is niet af.” Ingrid: “Geen haarwerk en wel wenkbrauwen is het ook niet. Zoals eerder gezegd, de balans is persoonsafhankelijk. En met dit gesprek willen we zeker niemand iets aanpraten. Zodra je in je leven wordt belemmerd door ziekte, kan je er iets aan doen. Je merkt het zelf het beste zodra je niet in balans bent. Je kijkt in de spiegel en ziet jezelf niet meer in dat spiegelbeeld. Dat werkt door in je hele lichaam en dan sta je continu onder spanning.” Janny: “Dan raak je nog meer uit evenwicht, door het stresshormoon dat in je lichaam aanwezig blijft. En dat heeft zeker effect op je herstelproces en algehele welzijn.”

Als je haar maar goed zit?

“Als je haar maar goed zit.” zegt Ingrid. “Ja, als je wenkbrauw maar goed zit zeg ik dan. En wat ook kan is niet persé permanente make-up voor je wenkbrauwen, je kan ook leren ze goed en symmetrisch te tekenen. Ik heb er een mooie tool voor laten maken, gratis te downloaden via de website. En kom je er niet uit, dan help ik je heel graag. Je hoeft maar te bellen.”

Over Haarinstituut Ingrid Adriaensen

Heb je vragen of wil je goed advies over haarwerk van Ingrid en haar haarinstituut in Rijen? Neem dan contact met haar op via het contactformulier.

Interview: Lenie van der Zande
Interview voor vakgerichte communicatie of verhalen delen

COMM-ON+ Voor ondersteuning op maat.

Tags:
Terug naar overzicht

Hé, dankjewel voor je bezoek, maar voordat je vertrekt…

Je mag mij bellen via 06 1322 3131 of een GRATIS telefonisch consult boeken. Dan kijken we samen naar jouw persoonlijke wensen. Wil je weten of je geschikt bent permanente make-up of medische tatoeage? Doe dan de GRATIS test.